Om svamp
Svampinfektion i munnen: Allt du behöver veta om torsk och hur du skyddar dig!
Har du någonsin hört talas om torsk – den svampinfektion som drabbar munnen? Många tror att det är något som bara drabbar småbarn, men faktum är att tusentals vuxna också lider av detta infektiösa tillstånd. Torsk kan orsaka smärta och irritation i hela munnen, vilket gör att det känns som om hela området bränner. Vad orsakar egentligen detta tillstånd? Och vad kan du göra för att undvika att bli drabbad? Läs vidare för att få reda på allt om denna ofta dolda muninfektion och hur du kan skydda din hälsa!
Torsk i munnen: Vanligare än du tror – här är orsakerna du måste känna till!
Visste du att en infektion som kallas oral candidos, eller torsk, kan drabba upp till 80 % av befolkningen? Och även om det kan börja som en "liten irritation" kan denna svampinfektion, om den inte behandlas, leda till allvarliga hälsoproblem. När bakteriefloran i munnen rubbas av faktorer som sjukdom, stress eller medicinering, kan Candida-svampen slå till och orsaka smärta, rodnad och i vissa fall även svåra sår. Hos personer med försvagat immunförsvar, till exempel de som har cancer, HIV eller som genomgår immunosuppressiv behandling, kan svampen sprida sig till andra delar av kroppen – som matstrupen och mag-tarmkanalen – vilket kan leda till systemisk candidos.
Så, hur kan du skydda dig mot detta, och när bör du söka vård?
Varning: Kan din tandprotes göra dig sjuk? Här är vad du bör veta om protesstomatit och torsk!
Om du använder tandproteser kan dessa utgöra en oväntad riskfaktor för en infektion som du kanske inte visste fanns – protesstomatit. Denna form av oral candidos (torsk) kan orsaka kraftig rodnad och irritation i munnen om protesen inte sköts ordentligt. Är din protes i riskzonen? Här är tecken att hålla utkik efter – och tips på hur du kan förhindra denna smärtsamma svampinfektion innan den gör skada!
Rengöring:
Borsta tandprotesen noggrant med en protesborste och protesrengöringsmedel.
Blötläggning:
Förvara protesen fuktig i en ren behållare med lock för att skydda mot damm och bakterier.
Följ tillverkarens instruktioner för rengöringslösningen.
Förvaring:
Förvara tandprotesen i en behållare med lock under natten.
Vila:
Låt munnen vila från protesen över natten – det kan hjälpa till att förhindra svampinfektioner och irritation.
En illasittande protes kan orsaka skav och irritation, så kontakta tandläkaren om du behöver justera den.
Munhygien:
Borsta tandköttet, tungan och gommen innan du går och lägger dig för att hålla hela munnen ren och frisk.
Oral Candidos: Den dolda inflammationen som förändrar din smak och kan signalera ett sänkt immunförsvar!
Känner du att din smak har förändrats utan någon uppenbar anledning? Och har du börjat känna brännande eller svidande förnimmelser i munnen? Då kan du vara en av de många som drabbats av oral candidos. Men visste du att detta inte bara handlar om obehag? Det kan faktiskt vara en signal på att ditt immunförsvar är i obalans, till exempel vid:
Immunbristsjukdomar
Tumörsjukdomar och strålbehandling
Undernäring och bristtillstånd
Läkemedelsbehandling (till exempel antibiotika, cytostatika och steroider)
Här får du all information du behöver för att förstå och hantera denna svampinfektion som påverkar både barn och vuxna.
Torsk hos ditt barn: Förenkla behandlingen
Oral candidos är inte bara en vuxenåkomma – småbarn drabbas också av den vanliga svampinfektionen "torsk". Men oroa dig inte, det är inte farligt och brukar ofta läka ut av sig själv. Men vad gör du om symptomen verkar bli värre? Och kan detta leda till problem senare i livet? Här får du konkreta tips för att förebygga och hantera denna infektion hos ditt barn:
Munhygien:
Borsta barnets tandkött, tunga och gom innan det går och lägger sig för att hålla hela munnen ren och frisk.
Koka bitleksaker och nappar:
Om barnet använder bitleksaker eller nappar, koka dessa dagligen för att förhindra spridning av smitta och för att barnet inte ska återinfektera sig.
Sök vård:
Om besvären inte går över efter några veckor eller om barnet har svårt att äta och dricka, kontakta barnavårdscentralen.
Medicinsk behandling:
I vissa fall kan läkare skriva ut ett svampmedel som appliceras i barnets mun. I sällsynta fall kan systemisk behandling vara nödvändig.
Föräldrauppgifter:
Om du ammar och barnet har torsk, tvätta bröstvårtorna regelbundet för att minska risken för smitta.
Lufta brösten för att minska risken för att svampen sprids.
Torsk är vanligtvis inte farligt och går över av sig själv efter några veckor. Om du har fler frågor eller funderingar, tala gärna med din barnavårdscentral.
Enkla lösningar för att stoppa svampinfektioner i munnen – och varför din munhälsa är nyckeln!
Visste du att du kan förebygga den smärtsamma och obehagliga svampinfektionen oral candidos, eller torsk, genom att ta hand om din munhälsa? Det är faktiskt enklare än du kanske tror att hålla denna infektion borta – och nyckeln ligger i att förstå de underliggande orsakerna till att svampen frodas i munnen. Här är de bästa tipsen för att både behandla och förebygga torsk!
"Den bästa försvarslinjen mot torsk är förebyggande åtgärder! Genom att upprätthålla god munhygien, undvika riskfaktorer som socker och rökning samt behandla underliggande problem som muntorrhet eller protesrelaterade problem, kan du minimera risken att drabbas av oral candidos."
Tänk på munhygienen – och gör det till en rutin! Det viktigaste steget för att förhindra oral candidos är att hålla god munhygien. Borsta tänderna två gånger om dagen och använd valfritt hjälpmedel mellan tänderna också, tandtråd på bygel är formidabelt för att få bort matrester och plack mellan tänderna. Kom ihåg att också rengöra tungan – där svampinfektioner ofta kan börja. Köp en tungskrapa. Använd den! Gör det bara…
Behandla muntorrhet omedelbart! Muntorrhet är en vanlig orsak till att oral candidos utvecklas. Om du lider av torr mun, vidta åtgärder snabbt för att stimulera salivflödet med salivstimulerande produkter.
Håll ordning på dina proteser! För den som använder tandproteser är det extra viktigt att hålla dem rena. En dålig proteshygien kan leda till protesstomatit – en form av oral candidos. Rengör din protes noggrant varje dag och kontakta din tandläkare för justering om den känns obekväm.
Antifungala medel vid behov Om du redan har fått en svampinfektion är behandling ofta nödvändig. Följ läkarens ordination och avsluta inte behandlingen i förtid.
Undvik socker och andra riskfaktorer Candida trivs i en socker-rik miljö. Minska sockerkonsumtionen och undvik frekventa måltider med mycket socker och stärkelse. Rökning och vissa läkemedel, som steroider och antibiotika, kan också öka risken för oral candidos.
Kolla regelbundet hos tandläkare eller läkare Om du har en underliggande sjukdom som diabetes eller om du genomgår behandling som kan påverka ditt immunförsvar, som kemoterapi, är det särskilt viktigt att hålla koll på din munhälsa.
Rätt behandling vid rätt tidpunkt Om du drabbas av oral candidos, börja behandlingen så tidigt som möjligt. Lokala medel som nystatin är ofta första alternativet vid mindre infektioner, medan mer allvarliga fall kan kräva orala svampdödande läkemedel som flukonazol.
Uppföljning
Behandling av oral candidos ger oftast goda resultat, men om inte de bakomliggande orsakerna åtgärdas är risken för återfall hög. Om behandlingen inte ger effekt kan ytterligare utredning behövas för att säkerställa rätt diagnos och behandlingsplan.
Sammanfattning: Förebyggande är bästa skyddet mot torsk!
Genom att upprätthålla god munhygien, undvika socker och rökning, samt behandla underliggande problem som muntorrhet eller protesrelaterade besvär, kan du minimera risken för oral candidos. Och kom ihåg, ju tidigare du söker vård om symptomen kvarstår, desto lättare är det att behandla infektionen. Var proaktiv och håll din munhälsa i toppform!
Källa: Cleveland Clinic - Oral Thrush
Källa: National Health Service (NHS) - Oral Thrush
Källa: Internedodontologi - Oral candidos (torsk)
Källa: 1177 Vårdguiden - [Svamp i munnen (oral candidos)] (https://www.1177.se/s
Källa: www.sbu.se/contentassets/8e75800f4c1e4339bb09bb7731596f30/litteratursokning.pdf
Drummond RA, Desai JV, Ricotta EE, Swamydas M, Deming C, Conlan S, Quinones M, Matei-Rascu V, Sherif L, Lecky D, Lee CR, Green NM, Collins N, Zelazny AM, Prevots DR, Bending D, Withers D, Belkaid Y, Segre JA, Lionakis MS. Long-term antibiotic exposure promotes mortality after systemic fungal infection by driving lymphocyte dysfunction and systemic escape of commensal bacteria. Cell Host Microbe. 2022 Jul 13;30(7):1020-1033