Inför din operation
Hur går det till vid första besöket?
Vid första besöket upprättas en individuell behandlingsplan. Du får reda på hur lång tid behandlingen väntas ta och en kostnadsberäkning tas fram. För att du ska få en säker och trygg behandling, oavsett vilken typ av käkkirurgisk operation du planeras för hos oss, utreder vi dig med följande metoder.
Klinisk undersökning:
Hälso- och riskbedömning: Vi bedömer din allmänhälsa och eventuella medicinska tillstånd som kan påverka läkningsförloppet. Eventuella riskfaktorer och riskindikatorer hos dig som patient identifieras för att minska risken för komplikationer.
Medicinering med blodförtunnande: Meddela oss vid undersökningstillfället om du står på blodförtunnande och kontakta din läkare i god tid innan kirurgin för ev. utsättning av preparat: tex (NOAK) Eliquis® (Apixaban), Lixiana® (Edoxaban), Pradaxa® (Dabigatran), Xarelto® (Rivaroxaban).
Medicinering mot benskörhet: Mediciner som tex bisfosfonater, som ofta används för att behandla benskörhet, kan ge läkningskomplikationer eller i sällsynta fall käkbensnekros. Meddela oss om du medicinerar eller har medicinerat, då halveringstiden för preparaten är lång och komplikationsrisken kan kvarstå i åratal.
Röntgenundersökning:
CBCT-röntgen: Vi använder avancerad röntgenteknik, CBCT (Cone Beam Computed Tomography), för att få detaljerade 3D-bilder av dina tänder och käkbenet. Detta är särskilt viktigt vid komplicerade tandoperationer, som när rötter ligger nära känselnerven i underkäken eller bihålan. Denna teknik hjälper oss att förstå din anatomi och planera en säker och skonsam behandling, samtidigt som vi minimerar risken för skador på känsliga strukturer under ingreppet.
Vid implantatbehandling:
Utredning av käkbenet: CBCT-röntgen och 3D-diagnostik. Käkbenets volym utreds och närliggande tänder kontrolleras för att vara fria från infektion. Om benvolymen är otillräcklig eller tandköttet är tunt kan en förberedande uppbyggnad av dessa vävnader behöva utföras.
3D-diagnostik används ibland för guidad kirurgi, särskilt vid svåra anatomiska förhållanden, för att noggrant planera implantatets placering. Denna teknik säkerställer att implantatet placeras optimalt och minimerar risken för komplikationer. Patientfördelarna är bland annat:
Ökad precision och förutsägbarhet: Exakta 3D-röntgen och planeringsverktyg säkerställer optimal implantatposition.
Mindre invasiv: Snabbare läkning och mindre obehag.
Kortare behandlingstid: Mindre invasiv teknik ger kortare behandlingstid och snabbare återhämtning.
Vilka komplikationer kan ske vid tandkirurgi och implantatkirurgi?
Det är ovanligt med komplikationer efter en käkkirurgisk operation. De komplikationer som kan inträffa är:
Postoperativ infektion: Efter en operation kan en infektion uppstå, vilket ofta kännetecknas av ökad svullnad, smärta och ibland feber. Ibland kan det vara aktuellt med antibiotikabehandling. Kontakta kliniken för hjälp.
Alveolit: även känt som dry socket, kan orsaka intensiv smärta som inte lindras av receptfria värktabletter. I vissa fall kan benet vara synligt om koaglet har försvunnit, och det kan uppstå en obehaglig lukt och smak i munnen. Vid dessa symtom bör du kontakta kliniken för hjälp. Vanligtvis räcker det med att spola ur området samt lägga in ett medicinskt förband och justera smärtstillningen.
Påverkad känsel vid visdomstandskirurgi eller implantatbehandling:
Underkäkens känselnerv löper nära rötterna till de nedre visdomständerna. Om nerven störs eller komprimeras under operationen kan det leda till tillfällig eller, i sällsynta fall, permanent domning och känselbortfall i områden som underläppen, hakan eller tungan. Vanligtvis återkommer känseln efter några månader och bestående känselbortfall är mycket ovanligt.
Domningens varaktighet kan variera. Tiden det tar för nerven att återhämta sig och känseln att återvända till det normala beror på flera faktorer, inklusive ingreppets komplexitet, nervskador och individens läkningsförmåga.
Kontakta kliniken om känseln inte återkommer efter operationsdagen.
Måste jag sluta röka inför en operation?
Vi rekommenderar att du är rökfri 8 veckor före och 8 veckor efter en planerad operation. Det en viktig säkerhetsåtgärd för dig som patient.
Vetenskapliga studier visar att rökare har en högre risk för komplikationer vid operationer, särskilt när det gäller sårläkning och infektioner. Kolmonoxid och nikotin försämrar syreupptaget och syretransporten i kroppen, vilket leder till sämre sårläkning och ökad infektionsrisk. För patienter som ska få implantat innebär rökning dessutom en ökad risk att förlora sitt implantat. Att sluta röka minskar denna risk.
Kan man få lugnande inför behandlingen?
Att känna oro och rädsla inför ett tandläkarbesök är väldigt vanligt, och vi förstår hur jobbigt det kan vara. Berätta för oss om dina bekymmer och behov i samband med konsultationen. Vi diskuterar dina alternativ och anpassar rätt typ av lugnande medicin efter dina behov.
Förberedelse: Följ våra instruktioner noggrant innan operationen. Du får inte äta eller dricka något 6 timmar innan ingreppet.
På operationsdagen: Den lugnande medicinen ges innan behandlingen påbörjas, och teamet övervakar ditt tillstånd noggrant.
Återhämtning: Efter ingreppet behöver du någon som kan följa dig hem och hjälpa dig, då du kan vara sömnig eller groggy. Reaktionsförmågan är påverkad. Du får av samma skäl inte själv köra bil hem.
Hitta hit
Storvretsvägen 4
147 54 Tumba
Våra öppettider kan variera då vi endast har tidsbokade behandlingar.
För mer information och tidsbokning, vänligen kontakta oss.