Om tandkött.
Dina implantat kan vara i fara! Lär dig varför och även hur vi kan hjälpa dig
Tandköttshälsa runt tänder och implantat är avgörande för att bibehålla ett friskt leende och undvika komplikationer med tandlossning eller implantatinfektion som leder till att implantatet slutligen får avlägsnas. I denna artikel diskuterar vi en patient som genomgått tidigare kirurgi och fått ett implantat installerat i ett suboptimalt utgångsläge. Ett utgångsläge som tyvärr är ganska vanligt. Läs om vad som krävs för att upprätthålla ett hälsosamt tandkött runt implantat och varför det är viktigt.
Bild 1: Utgångsläge i helikoptervy. En närbild av ett tandimplantat i överkäken med total avsaknad av tålig, tjock så kallad keratiniserad vävnad. Det rörliga tandköttet ses till vänster i bild och gomtandköttet till höger.
Bild 2: Utgångsläge, sidovy. Närbild som visar implantatet omgivet av mycket tunt och rörligt tandkött, vilket över tid skapar problem.
Patientfall:
Patienten här ovan hade tidigare genomgått kirurgi i överkäken där en infekterad kindtand med rötterna i omedelbar närhet till bihålan avlägsnades. Det uppkom en defekt till bihålan under ingreppet och tandläkaren använde, helt korrekt, den tunna kindvävnaden för att täcka defekten till bihålan genom så kallad Rehrmannplastik. Efter läkning gick man vidare. Ett implantat opererades in och omges nu av tunn och rörlig slemhinna. Denna typ av tandkött står inte emot mekanisk rengöring, det slitage på tandköttet som en tandborste utgör. Det leder ganska snabbt till plackansamling, svullet och inflammerat tandkött, tillbakadraget tandkött, benförlust och obehag för patienten.
Vikten av keratiniserat tandkött
För att upprätthålla tandköttshälsan behövs en viss mängd och en speciell typ av tandkött. Men hur mycket? Och vilken typ? Detta konkluderades redan 1972 i en vetenskaplig artikel som fick stort genomslag. Så vad är grejen? Jo, två giganter inom parodontologin, Lang och Löe, skrev artikeln "The Relationship Between the Width of Keratinized Gingiva and Gingival Health". De kom fram till att 2 mm keratiniserat tandkött behövs för att upprätthålla tandköttshälsan runt tänder. Keratiniserad gingiva? Jo, tänk sådan som finns i gommen - tjock och tålig, det går att borsta utan att det ömmar, drar sig inte tillbaka, och skyddar underliggande benet.
Vetenskapliga bevis
Gäller samma mått för keratiniserat tandkött runt implantat då? Ja! Detta är också vetenskapligt väldokumenterat av forskare. Så här refererar jag till en annan gigant, Sanz M, och medarbetare som i en konsensusrapport från 2022 "Consensus report of group 1 of the DGI/SEPA/Osteology workshop. Clin Oral Implants Res." De kom fram till exakt samma sak; 2 mm keratiniserat tandkött behövs runt implantat. Mindre än så ger plackansamling, inflammerat tandkött, tillbakadraget tandkött, benförlust och större obehag för patienten. På sikt kan implantatet gå förlorat!
Bild 3: Tandimplantat, omgivet av rörligt tandkött. Pågående käkkirurgisk operation, med ett roterat transplantat från gommen. Svängs runt och sys fast i det behövande området på kindsidan om implantatet.
Vad kan man göra?
För att lösa problemet krävs tandköttstransplantat, i det här fallet roterat från gommen och fastsytt till det behövande området. Detta är en effektiv behandling för att säkerställa att implantatet omges av tillräcklig volym keratiniserat tandkött. Implantatet har nu en klart mycket bättre långtidsprognos.
Bild 4: Bilden visar ett framgångsrikt resultat av ett tandköttstransplantat och hur det suturerats fast till det behövande området.
Bild 5: Bilderna visar ett framgångsrikt resultat av ett tandköttstransplantat och hur friskt tandköttet ser ut efter behandlingen. Till vänster ses bilden före operationen, med tunt, rörligt tandkött som täcker de underliggande implantaten som skymtar igenom. Till höger efter operationen, med tjockt, tåligt tandkött till vänster om implantatkomponenterna.
Denna typ av behandling är det fria gingivala graftet (FGG) eller ett fritt tandköttstransplantat, som innebär att man tar ett stycke tandköttsvävnad från en annan del av munnen, oftast gommen, och transplanterar det till området där tandköttet saknas eller är för tunt.
Avslutning och sammanfattning
Det är viktigt att beakta vetenskapliga bevis och expertis inom tandvården för att säkerställa bästa möjliga resultat för patienterna. Korrekt behandling av tandköttet runt implantat är avgörande för att undvika komplikationer och upprätthålla tandhälsan. Vill du veta mer eller boka behandling, kontakta oss på: info@skarpkirurgi.se
Om svamp.
Svampinfektion i munnen: Allt du behöver veta om torsk och hur du skyddar dig!
Har du någonsin hört talas om torsk – den svampinfektion som drabbar munnen? Många tror att det är något som bara drabbar småbarn, men faktum är att tusentals vuxna också lider av detta infektiösa tillstånd. En svampinfektion kan orsaka smärta och irritation i hela munnen, med brännande eller svidande känsla. Vad orsakar egentligen detta tillstånd? Och vad kan du göra för att undvika att bli drabbad? Läs vidare för att få reda på allt om denna ofta dolda muninfektion och hur du kan skydda din hälsa!
Svamp i munnen: Vanligare än du tror – här är orsakerna du måste känna till!
Visste du att en infektion som kallas oral candidos, eller torsk, kan drabba upp till 80 % av befolkningen? Och även om det kan börja som en "liten irritation" kan denna svampinfektion, om den inte behandlas, leda till allvarliga hälsoproblem. När bakteriefloran i munnen rubbas av faktorer som sjukdom, stress eller medicinering, kan Candida-svampen slå till och orsaka smärta, rodnad och i vissa fall även svåra sår. Hos personer med försvagat immunförsvar, till exempel de med cancersjukdomar, HIV eller som genomgår immunosuppressiv behandling, kan svampen sprida sig till andra delar av kroppen – som matstrupen och mag-tarmkanalen – vilket kan leda till systemisk candidos.
Så, hur kan du skydda dig mot detta, och när bör du söka vård?
Kan din tandprotes göra dig sjuk? Här är vad du bör veta om protesstomatit!
Om du använder tandproteser kan dessa utgöra en oväntad riskfaktor för en infektion som du kanske inte visste fanns – protesstomatit. Denna form av oral candidos (torsk) kan orsaka kraftig rodnad och irritation i munnen om protesen inte sköts ordentligt. Är din protes i riskzonen? Här är tecken att hålla utkik efter – och tips på hur du kan förhindra denna smärtsamma svampinfektion innan den gör skada!
Rengöring:
Har den blomkålsliknande, kladdiga beläggningar? Då har nog plack fått ansamlas under en längre tid. Borsta tandprotesen noggrant med en protesborste och protesrengöringsmedel. Det går faktiskt utmärkt att använda flytande tvål eller diskmedel, men inte tandkräm, eftersom den innehåller slipmedel som repar plasten där bakterier lättare fastnar. Skölj noga.
Förvaring:
Förvara protesen fuktig i en ren behållare med lock under natten, för att skydda mot damm och bakterier.
Vila och passform:
Låt munnen vila från protesen över natten – det kan hjälpa till att förhindra svampinfektioner och irritation.
Passar den? En illasittande protes kan orsaka skav och irritation, kontakta tandläkaren om du behöver justera den eller framställa en ny. Vill du ha fastsittande protes men saknar käkben? - kontakta en käkkirurg för en implantatkonsultation, maila på: info@skarpkirurgi.se
Munhygien:
Borsta tandköttet, tungan och gommen innan du går och lägger dig för att hålla hela munnen ren och frisk.
Oral Candidos: Den dolda inflammationen som förändrar din smak och kan signalera ett sänkt immunförsvar!
Känner du att din smak har förändrats utan någon uppenbar anledning? Och har du börjat känna brännande eller svidande förnimmelser i munnen? Då kan du vara en av de många som drabbats av oral candidos. Men visste du att detta inte bara handlar om obehag? Det kan faktiskt vara en signal på att ditt immunförsvar är i obalans, till exempel vid:
Immunbristsjukdomar
Undernäring och bristtillstånd
Läkemedelsbehandling (till exempel antibiotika, cytostatika och steroider)
Tumörsjukdomar och strålbehandling
Här får du all information du behöver för att förstå och hantera denna svampinfektion som påverkar både barn och vuxna.
Torsk hos ditt barn: Förenkla behandlingen
Oral candidos är inte bara en vuxenåkomma – småbarn drabbas också av den vanliga svampinfektionen "torsk". Men oroa dig inte, det är inte farligt och brukar ofta läka ut av sig själv. Men vad gör du om symptomen verkar bli värre? Och kan detta leda till problem senare i livet? Här får du konkreta tips för att förebygga och hantera denna infektion hos ditt barn:
Munhygien:
Borsta barnets tandkött, tunga och gom innan det går och lägger sig för att hålla hela munnen ren och frisk.
Koka bitleksaker och nappar:
Om barnet använder bitleksaker eller nappar, koka dessa dagligen för att förhindra spridning av smitta och för att barnet inte ska återinfektera sig.
Söka vård:
Om besvären inte går över efter några veckor eller om barnet har svårt att äta och dricka, kontakta barnavårdscentralen.
Medicinsk behandling:
I vissa fall kan läkare skriva ut ett svampmedel som appliceras i barnets mun. I sällsynta fall kan systemisk behandling vara nödvändig.
Föräldrauppgifter:
Om du ammar och barnet har torsk, tvätta bröstvårtorna regelbundet för att minska risken för smitta.
Lufta brösten för att minska risken för att svampen sprids.
Torsk är vanligtvis inte farligt och går över av sig själv efter några veckor. Om du har fler frågor eller funderingar, tala gärna med din barnavårdscentral.
Enkla lösningar för att stoppa svampinfektioner i munnen – och varför din munhälsa är nyckeln!
Visste du att du kan förebygga den smärtsamma och obehagliga svampinfektionen oral candidos, genom att ta hand om din munhälsa? Det är faktiskt enklare än du kanske tror att hålla denna infektion borta – och nyckeln ligger i att förstå de underliggande orsakerna till att svampen frodas i munnen. Här är de bästa tipsen för att både behandla och förebygga svamp!
Tänk på munhygienen – och gör den till en rutin! Det viktigaste steget för att förhindra oral candidos är att hålla god munhygien. Borsta tänderna två gånger om dagen och använd valfritt hjälpmedel mellan tänderna också, tandtråd på bygel är formidabelt för att få bort matrester och plack mellan tänderna. Kom ihåg att också rengöra tungan – där svampinfektioner ofta kan börja. En tungskrapa kan vara till stor hjälp.
Behandla muntorrhet omedelbart! Muntorrhet är en vanlig orsak till att oral candidos utvecklas. Om du lider av torr mun, vidta åtgärder snabbt för att stimulera salivflödet med salivstimulerande produkter.
Håll ordning på dina proteser! För den som använder tandproteser är det extra viktigt att hålla dem rena. En dålig proteshygien kan leda till protesstomatit – en form av oral candidos. Rengör din protes noggrant varje dag och kontakta din tandläkare för justering vid obehag.
Antifungala medel vid behov Om du redan har fått en svampinfektion är behandling ofta nödvändig. Följ ordinationen och avsluta inte behandlingen i förtid.
Undvik socker och andra riskfaktorer Candida trivs i en socker-rik miljö. Minska sockerkonsumtionen och undvik frekventa måltider med mycket socker och stärkelse. Rökning och vissa läkemedel, som steroider och antibiotika, kan också öka risken för oral candidos.
Kolla regelbundet hos tandläkare eller läkare Om du har en underliggande sjukdom som diabetes eller om du genomgår behandling som kan påverka ditt immunförsvar, som kemoterapi, är det särskilt viktigt att hålla koll på din munhälsa.
Rätt behandling vid rätt tidpunkt Om du drabbas av oral candidos, börja behandlingen så tidigt som möjligt. Lokala medel som nystatin är ofta första alternativet vid mindre infektioner, medan mer allvarliga fall kan kräva orala svampdödande läkemedel som flukonazol.
"Genom att ta hand om din munhälsa och vara proaktiv kan du minimera risken för oral candidos och hålla svampinfektioner borta – för en friskare och mer bekymmersfri mun."
Sammanfattning: Förebyggande är bästa skyddet mot torsk!
Genom att upprätthålla god munhygien, undvika socker och rökning, samt behandla underliggande problem som muntorrhet eller protesrelaterade besvär, kan du minimera risken för oral candidos. Och kom ihåg, ju tidigare du söker vård om symptomen kvarstår, desto lättare är det att behandla infektionen. Var proaktiv och håll din munhälsa i toppform!
Källa: Cleveland Clinic - Oral Thrush
Källa: National Health Service (NHS) - Oral Thrush
Källa: Internedodontologi - Oral candidos (torsk)
Källa: 1177 Vårdguiden - [Svamp i munnen (oral candidos)] (https://www.1177.se/s
Källa: www.sbu.se/contentassets/8e75800f4c1e4339bb09bb7731596f30/litteratursokning.pdf
Drummond RA, Desai JV, Ricotta EE, Swamydas M, Deming C, Conlan S, Quinones M, Matei-Rascu V, Sherif L, Lecky D, Lee CR, Green NM, Collins N, Zelazny AM, Prevots DR, Bending D, Withers D, Belkaid Y, Segre JA, Lionakis MS. Long-term antibiotic exposure promotes mortality after systemic fungal infection by driving lymphocyte dysfunction and systemic escape of commensal bacteria. Cell Host Microbe. 2022 Jul 13;30(7):1020-1033
Blog Post Title One
It all begins with an idea.
It all begins with an idea. Maybe you want to launch a business. Maybe you want to turn a hobby into something more. Or maybe you have a creative project to share with the world. Whatever it is, the way you tell your story online can make all the difference.
Don’t worry about sounding professional. Sound like you. There are over 1.5 billion websites out there, but your story is what’s going to separate this one from the rest. If you read the words back and don’t hear your own voice in your head, that’s a good sign you still have more work to do.
Be clear, be confident and don’t overthink it. The beauty of your story is that it’s going to continue to evolve and your site can evolve with it. Your goal should be to make it feel right for right now. Later will take care of itself. It always does.
Blog Post Title Two
It all begins with an idea.
It all begins with an idea. Maybe you want to launch a business. Maybe you want to turn a hobby into something more. Or maybe you have a creative project to share with the world. Whatever it is, the way you tell your story online can make all the difference.
Don’t worry about sounding professional. Sound like you. There are over 1.5 billion websites out there, but your story is what’s going to separate this one from the rest. If you read the words back and don’t hear your own voice in your head, that’s a good sign you still have more work to do.
Be clear, be confident and don’t overthink it. The beauty of your story is that it’s going to continue to evolve and your site can evolve with it. Your goal should be to make it feel right for right now. Later will take care of itself. It always does.
Blog Post Title Three
It all begins with an idea.
It all begins with an idea. Maybe you want to launch a business. Maybe you want to turn a hobby into something more. Or maybe you have a creative project to share with the world. Whatever it is, the way you tell your story online can make all the difference.
Don’t worry about sounding professional. Sound like you. There are over 1.5 billion websites out there, but your story is what’s going to separate this one from the rest. If you read the words back and don’t hear your own voice in your head, that’s a good sign you still have more work to do.
Be clear, be confident and don’t overthink it. The beauty of your story is that it’s going to continue to evolve and your site can evolve with it. Your goal should be to make it feel right for right now. Later will take care of itself. It always does.
Blog Post Title Four
It all begins with an idea.
It all begins with an idea. Maybe you want to launch a business. Maybe you want to turn a hobby into something more. Or maybe you have a creative project to share with the world. Whatever it is, the way you tell your story online can make all the difference.
Don’t worry about sounding professional. Sound like you. There are over 1.5 billion websites out there, but your story is what’s going to separate this one from the rest. If you read the words back and don’t hear your own voice in your head, that’s a good sign you still have more work to do.
Be clear, be confident and don’t overthink it. The beauty of your story is that it’s going to continue to evolve and your site can evolve with it. Your goal should be to make it feel right for right now. Later will take care of itself. It always does.